פסטיבל השחמט השני לזכר גדעון יפת יצא לדרך

בבית הספר התיכון ליד האוניברסיטה העברית בירושלים החלו תשעה ימים של חגיגת שחמט בהשתתפות 192 שחקנים מכל רחבי הארץ, מנהריה ועד אשקלון. ביום רביעי החלו התחרויות הפתוחות, וביום ראשון בשעה 15:00 נתחיל לחזות בגולת הכותרת של הפסטיבל: דו-קרב גלפנד-סווידלר.






 פסטיבל השחמט השני לזכר גדעון יפת יצא לדרך

 

רם סופר, אלון כהן-רביבו

 

בבית הספר התיכון ליד האוניברסיטה העברית בירושלים החלו תשעה ימים של חגיגת שחמט בהשתתפות 192 שחקנים מכל רחבי הארץ, מנהריה ועד אשקלון. ביום רביעי החלו התחרויות הפתוחות, וביום ראשון בשעה 15:00 נתחיל לחזות בגולת הכותרת של הפסטיבל: דו-קרב גלפנד-סווידלר.

 

הצוות המארגן ממועדון ירושחמט בראשות אלון כהן-רביבו עשה מאמצים כבירים להבטחת השתתפות מאסיבית של חובבי שחמט באירועים ונחל הצלחה רבה למרות הקשיים הלוגיסטיים שעמדו בפני שחקנים רבים להגיע יום-יום לירושלים או לשהות במלון בזמן התחרות, וכמובן המצב הביטחוני שמנע (בין השאר) את השתתפותה של אלופת אירופה לילדות אנסטסיה וולר תושבת גן יבנה עקב אזעקות חוזרות ונשנות.

 בסופו של דבר העבירו שחמטאי ישראל מסר ברור לעולם כי הם ממשיכים לשחק שחמט למרות המצב ואינם מוכנים להיכנע למתקפת הרקטות על ישראל. כמובן שהמארגנים דאגו למרחב מוגן בסמוך לאולם המשחקים. עד כה לא היה צורך להשתמש בו ונקווה שיימשך כך, והקרבות יתרכזו אך ורק על לוחות השחמט.

 פרט לדו-קרב המהיר גלפנד-סווידלר שיחל ביום ראשון, אירועי השחמט התחרותיים של הפסטיבל חולקו לארבע רמות עם מספר שווה לערך של משתתפים בכל רמה: 46 בתחרות הראשית, 51 במשנית א', 50 במשנית ב' ו-45 בתחרות החובבים.

 תחרות החובבים הינה חידוש במהדורה השנייה של הפסטיבל, והיא בהחלט מייצגת את מורשתו של גדעון יפת ז"ל אשר ראה במשחק השחמט כלי חינוכי ממדרגה ראשונה ושאף להנחיל אותו לכל בני משפחתו הצעירים. גם בנו גלעד, הרוח החיה מאחורי האירועים אשר ללא תמיכתו הכספית והארגונית כל זה לא היה מתקיים, שם לו למטרה לקדם ולהפיץ את משחק השחמט באמצעות הפסטיבל לזכר אביו, להביא שחקנים חדשים ולא להתרכז אך ורק בשחקנים המנוסים שכבר הגיעו לרמה גבוהה.


בשעות אחר הצהרים ביום רביעי החלו שחקנים רבים להגיע לבית הספר התיכון ליד האוניברסיטה ויצרו עומס ליד עמדת ההרשמה. בעת ההמתנה לטקס הפתיחה ניתן היה לגשת לאולם הכדורסל הסמוך ולגלות אולם משחקים מרשים ביותר כאשר כל הפרטים תוכננו ובוצעו בקפדנות, פרי שבועות רבים של עבודת הכנה בניצוחם של גלעד יפת ואלון כהן-רביבו.


טקס הפתיחה היה קצר אך מרשים. נשאו דברים ד"ר פיליפ זיסמן יו"ר מועדון ירושחמט, גלעד יפת בנו של גדעון יפת ז"ל, אריה אלדר מנכ"ל האיגוד הישראלי לשחמט, ומנהל התחרות אלון כהן-רביבו. רגע השיא של הטקס היה סרטון קצר על גדעון שהדגיש את אהבתו למשפחתו, לשחמט ולספורט ואת המוטו שלו, "נפש בריאה בגוף בריא".
 
בתום הטקס יצאו המשחקים לדרך. אולם המשחקים סודר כך שבמרכזו שולחנם של גלפנד וסווידלר ומסביב ארבע קבוצות של שולחנות המיועדות לארבע הרמות השונות של התחרות. רמת הארגון הגבוהה שיוותה לתחרות נופך בינלאומי. לצערנו השתתפותם של אורחים מחו"ל מעטה הפעם, הן בשל מגבלות תקציב והן בשל המצב הביטחוני. עם זאת מדובר בפסטיבל צעיר ונקווה שהיבט זה ישתפר במהדורות הבאות.

 הפסטיבל כולל גם מגוון אירועי שחמט נלווים: החל במשחק סימולטני עם רב אמן אלכנסדר חוזמן סגן אלוף ישראל 2014, דרך סמינר לשופטי שחמט וכלה באליפות ישראל בפתרון בעיות שחמט. וכמובן גולת הכותרת היא הדו-קרב בין אגדות השחמט היהודי בוריס גלפנד ופטר סווידלר שיחל ביום ראשון.

 בכל תחרות שוויצרית יש בסיבוב הראשון הבדלי רמות משמעותיים בין המתמודדים והתוצאות די צפויות, אולם אף על פי כן לא חסרו הפתעות בתחרות הראשית – כל המדורגים הראשונים חוו קשיים במשחק הראשון, וחלקם אף שמטו נקודות.

 בכיר השחקנים רב-אמן אלכסנדר חוזמן עמל קשות כדי לממש יתרון זעיר ולנצח את המועמד לאמן הירושלמי מיכאל וייסברג בסיום מלכות. בלוח השני הצליח אולג גמייב לכפות תיקו בסיום חרף יתרון הרגלי שהשיג רם סופר. בלוח השלישי לא חשש משה גל להקריב פרש נגד רב-אמן יהודה גרינפלד והשיג עמדה מעולה, אך בהמשך המשחק נחלש והפסיד. בלוח הרביעי היה קפטן נבחרת ישראל לגברים אלכס כספי על סף הפסד, אולם יריבו אביב בר לא מימש את ההזדמנות והסתפק בתיקו.

שני שחקנים הצליחו לנצח יריבים בעלי מד-כושר גבוה יותר. אלוף ישראל עד גיל 14 אריאל ארנברג ניצח במשחק טקטי דינאמי את האמן הבינלאומי טל חיימוביץ. לשני היריבים מסורת של הצלחה בתחרויות בירושלים: אריאל בן ה-12 זכה לפני שנה במקום הראשון בתחרות הפתוחה של המכבייה ה-19, ואילו טל זכה לפני שנה במקום השני בתחרות הראשית של פסטיבל יפת הראשון.

להלן מוצג המשחק, שזיכה את המנצח בפרס היופי של הסיבוב הראשון. על מנת לעודד שחמט פתוח והתקפי, הקצתה הנהלת התחרות פרס בסך 200 ₪ למשחק היפה ביותר לפי בחירתה בכל אחד מתשעת הסיבובים.

אריאל ארנברג – טל חיימוביץ

תחרות ראשית פסטיבל יפת 16.07.2014, סיבוב 1


@@erenberg-haimovich.pgn@@

הנער אלון איסחקבייב מאשדוד השיג אף הוא ניצחון מרשים במשחק רווי הקרבות על האמן המנוסה אריה אקסלרוד. ביתר המשחקים לא נפלו הפתעות, אולם המאבקים היו קשים ביותר. הנהלת התחרות מציינת לשבח את רוח הלחימה של כל המשתתפים ומקווה שהמגמה תימשך לכל אורך התחרות.

בתחרות משנית א' היו כמה הפתעות, רובן ככולן בקרב הנוער.

מיכל להב, אלופת ישראל עד גיל 14, ניצחה את עידו גז. שוהם כהן-רביבו בן ה-10 השיג תיקו מול נועם קליין. מתן גורודצקי השיג גם הוא תיקו מול מרק טרבינסקי, ראובן פלג ניצח את מרק פריימן ואלישע לוקין ניצח את אלי פישר.

בתחרות משנית ב' תסריט דומה: יונתן סמורודניצקי הפתיע את מקסים צוראל, ודוד עמיצור השיג  תיקו נגד יוסי גלנדשפיגל המדורג 300 נקודות מעליו .

תחרות החובבים מיועדת לשחקנים ללא מד-כושר וההגרלה נערכה לפי סדר א"ב של שמות השחקנים, כך שבשלב זה קשה לחזות מיהם המועמדים למקום הראשון.

הוועדה המארגנת דאגה גם לצוות צלמים מקצועי: דורית וגד ריטבו מנהריה, אשר ילדיהם דן ועוז משתתפים בפסטיבל. תמונותיהם מאירועי הפסטיבל מפארות את דף הפייסבוק של ירושחמט, ואת חלקן נביא גם באתר האיגוד בכתבה זו ובכתבות הבאות.