קרלסן מפיל את חומת ברלין

רוב התחזיות המוקדמות דיברו על קרב שקול. בינתיים זה לא נראה כך בדו-קרב על אליפות העולם בסוצ'י. לאחר שהיה קרוב לניצחון בכלים השחורים, ניצל אלוף העולם מגנוס קרלסן את הכלים הלבנים כדי להביס את וישי אנאנד שבחר בהגנת ברלין ועלה ליתרון 0.5:1.5. המשחק הבא יתקיים ביום שלישי.






 קרלסן מפיל את חומת ברלין

רם סופר


רוב התחזיות המוקדמות דיברו על קרב שקול. בינתיים זה לא נראה כך בדו-קרב על אליפות העולם בסוצ'י. לאחר שהיה קרוב לניצחון בכלים השחורים, ניצל אלוף העולם מגנוס קרלסן את הכלים הלבנים כדי להביס את וישי אנאנד שבחר בהגנת ברלין ועלה ליתרון 0.5:1.5. המשחק הבא יתקיים ביום שלישי.


ה-9 בנובמבר 1989 הוא יום שנכנס לדפי ההיסטוריה עם נפילת חומת ברלין שסימלה אז את "מסך הברזל" בין הגוש המערבי לגוש המזרחי ואיחוד שני חלקיה של גרמניה.

כעבור 25 שנה בדיוק גילה הטוען לכתר העולמי בשחמט וישוונאתן אנאנד חוסר רגישות היסטורי כאשר נקט בווריאנט המכונה "חומת ברלין". יריבו אלוף העולם מגנוס קרלסן הגיב במרץ רב, וחומת ברלין קרסה בתוך 35 מסעים בלבד.

למען האמת, לווריאנט הזה יצא שם של ההגנה הסולידית ביותר לשחור נגד 1.ה4, מאז שולדימיר קראמניק הכניס אותו לשימוש ברמות הגבוהות ביותר בדו-קרב המוצלח שלו נגד גארי קספארוב בשנת 2000. במשך 14 השנים שחלפו מאז ניסו שחקני על רבים "לפרוץ" את החומה, לרוב ללא הצלחה.

מגנוס קרלסן מעולם לא התעניין בווריאנט 4. 0-0 פ:ה4 5.ד4 פד6 המוביל לחילופי מלכות מהירים. במשחק השני בדו-קרב הוא העדיף כהרגלו את המסע 4.ד3 השומר על גמישות מרבית. משחק הפתיחה של קרלסן היה זהיר למדי, ולאחר שתי החלפות של כלים קלים שיצרו מבנה רגלים סימטרי עם רצים שוני מסלול, נראה היה לרגע שהמשחק הולך בכיוון של תיקו.

ואז קרלסן מצא את התמרון המקורי צא1-א3-ז3 ופשוט ריכז מספר כלים מול המלך השחור. על פי ניתוחי המחשב היו לשחור משאבי הגנה מספיקים בהחלט, אבל וישי אנאנד לא עמד בלחץ ובחר בהמשך הנחות 18...רה6 עם 19...פז6. לאחר 20.ח4 התקפת הלבן כבר הייתה מסוכנת מאוד. אנאנד בחר בפתרון הקל של חילופי כלים על ו5 ו-ו4, אבל פתיחת טור ה' חשפה את הנקודה החלשה ה6.

מעניין כי גם במשחק הראשון חדר הצריח הלבן של אנאנד ל-ה6, אולם קרלסן בשחור הצליח לנטרל אותו. הפעם הצריח ה6 גרם אינספור צרות לשחור. קרלסן היה יכול לשחק פשוט 28.מהו3 עם זכייה ברגלי ו4. זה היה נותן לו יתרון חומרי ללא פיצוי, אם כי המימוש אינו טריוויאלי בשל הרגלים הלבנים הכפולים בטור ו'.

במקום זה בחר אלוף העולם ב-28.מהה2 במטרה לחדור לשורה השביעית וליצור איומי מט נגד המלך השחור. בשלב זה כבר היה אנאנד בדוחק זמן, ואלוף העולם בעל היכולת המדהימה לגרום ליריביו הגדולים לשגות, העריך כנראה שהוא ייפול באחת המלכודות.

אנאנד נזהר מ-31...מה:ו5? שהיה מפסיד מיד בגלל 32.צ:ב4 ג:ב4 33.מהג4+ מח8 34.מהו7! צז8 35.צה8. אבל כעבור שלושה מסעים הוא פספס את האיום 35.מהב7 ונאלץ להניח את נשקו מיד לאחר המשגה הגס 34...ח5. גם לאחר ההמשך הנכון 34...מהד2 35.מה:ו3 מה:ג2 36.מז2 מצבו היה עגום למדי.

צפו במשחק השני בדו-קרב: קרלסן בכלים הלבנים מול אנאנד

@@game-2.pgn@@


אז מה ראינו עד כה בדו-קרב? וישי הגיע למשחק הראשון מצויד בהכנות פתיחה מעמיקות יותר מיריבו ועדיין הגיע לעמדה קשה בכלים הלבנים ואך בקושי חמק מהפסד. במשחק השני הגיע קרלסן מהפתיחה לסוג העמדה שהוא אוהב – אין יתרון אובייקטיבי, אבל "יש משחק" והיריב צריך לחשוב בעצמו. התוצאה הסופית הייתה ניצחון חד-צדדי.

כבר לפני שנה בעת הצפייה בדו-קרב הראשון חשתי שקיים פער רמה משמעותי בין שני המתמודדים. קרלסן נקט במשחקים הראשונים אז באסטרטגיה מוזרה בלבן ונכנס לצרות. למרות זאת הוא ניצח בהפרש 3 נקודות. הפעם הפרשנים ניסו לשכנע אותנו עד כמה אנאנד השתפר בשנה החולפת לעומת "נסיגה" אצל קרלסן. בינתיים המציאות טופחת על פני הפרשנים האלה.

אנאנד יצטרך כעת לשחק פתוח יותר כדי לנסות להשוות. להערכתי, אם קרלסן ימשיך ללחוץ על הדוושה וישמור על רמת הריכוז שלו משני המשחקים הראשונים, ההתמודדות הזאת עלולה להפוך לתבוסה מוחצת עבור הטוען לכתר.